OBS! Denna vara finns inte längre till försäljning!!

Fakta om Novafonapparaten

Novafon/Novasonic apparater är SEMKO godkända och har CE certifikat (Certifikat nr: G3D 98-09-33485-001) (Arbetar med 14V spänning genom transformator från 220/230 V)

Vilket innebär att Novafonen fungerar för ljudvågsterapi, den är inte farlig att använda om man följer instruktionerna som medföljer.
David Williams är Sveriges generalagent. 
Novafon finns i två olika modeller, Novafon DK-2 som är grundmodellen och Novafon MK-3, den senaste och bästa modellen. Ljudvågs prestanda är samma som DK-2 skillnaden är att apparaten snabbt kan växla mellan ljudvågs och percussionseffekt som ger kraftiga vibrationen över ett större område. Kan vara bra att använda för att mjuka upp stora muskel ytor. 

Vem som helst kan köpa apparaten eftersom den anses vara skonsam att använda och endast arbetar mellan 20 – ca 15 000 Hz, vilket gör att man inte kan skada sin hund. Under förutsättning att man läst igenom bruksanvisning och rekommenderade behandlingsområden.

Det är enkelt att lära sig hantera Novafon genom manual och gärna med hjälp av en visning av någon rutinerad användare. Apparaten brukar hålla i många år men det beror givetvis på hur den sköts. Låt den inte bli överhettad och tryck den inte för hårt mot huden då du behandlar hunden, använd inte salva, förvara apparaten i etuiet och dra aldrig i sladden. 

Frågor och svar om intraljud


Vad är det för skillnader mellan intraljud, infraljud och ultraljud?

Man brukar dela in ljudvågor i tre grupper beroende på antalet svängningar per sekund. 1svängning per sekund är lika med 1 Hertz eller Hz. Har hittills inte påvisat någon betydelse inom det medicinska området. 

Infraljud kan inte uppfattas av det mänskliga örat och är mellan 0-20 Hz.
Intraljud är mellan 20 – ca 15 000 Hz och dessa ljudvågor kan uppfattas av det mänskliga örat.Kan användas av lekmän till egenvård utom någon risk för biverkningar av just den anledningen.

Ultraljud är kanske det mest välkända och där är ljudvågorna från 20 000 Hz och upptill flera miljoner Hz. Används mycket inom sjukvården och har en betydligt kraftigare effekt än intraljud p.g.a. det höga svängningstalet. Bör därför endast användas av utbildad personal. 

Var på hunden kan man behandla?
Man bör börja med att vänja hunden vid apparaten. Ställ in apparaten den på lägsta effekten, prova gärna på dig själv hur det känns. Om hunden upplever behandlingen behaglig och slappnar av så öka effekten stegvist. Den lägre effekten ska användas över kroppsdelar med mindre muskelbukar, där avståndet till skelettet är kortare. Behandla inte direkt på benstruktur utan bara på muskulatur, senor och ligament.
 
Vilka behandlingseffekter har intraljud?
Intraljudsvågor når ner till ca 6cm under ytan, stimulerar blodflödet och gör vävnaden smidigare. Vilket har en smärtlindrande, muskelavslappnande, cirkulationsökande och sårläkande effekt.
 
Vilka typer av besvär kan intraljud främst fungera positivt på?
Kroniska muskelspänningar som uppstår vid ex. spondylos, artros, höftledsdysplasi.
 
Hur länge bör man behandla varje gång?
Ca 15-20 min. Det är viktigt att "vila" apparaten efter 20 minuter eftersom den annars kan bli överhettad.
 
Rådgör med rehabiliteringsansvarig för din hund hur länge och ofta du bör behandla
 
När bör man inte  med intraljud?
Feber, infektioner, inflammationer, så, blödningar, direkt på hudåkommor med skör eller skadad hud, frakturområde, akuta mjukdelsskador, avvikande smärtbild, allvarliga smärtsymtom, chock, akut epilepsi, cancer, dräktighet.

Får vem som helst köpa en apparat och behandla?
Ja eftersom apparaten är så skonsam att använda endast 20 – ca 15 000 Hz, vilket gör att man inte kan orsaka skada . Under förutsättning att man läst igenom bruksanvisning och rekommenderade behandlingsområden.

Finns det garanti på Novafonen?
2 år MK 3
1 år DK2